Parodontitis


Meten is weten! Bij een halfjaarlijkse controle checkt de tandarts jouw gebit. Misschien heb je een gaatje, misschien niet. Eventueel worden er ook nog röntgenfoto's gemaakt. Je loopt blij de praktijk uit, want de tandarts heeft geen gaatjes gevonden! Maar, is er ook naar je tandvlees gekeken? Heeft je tandvlees een cijfer gekregen? Moet dat dan?

Ja, dat moet! Je betaalt er namelijk voor. Het is een snel onderzoekje waarmee jij en jouw tandarts precies weten hoe de conditie van het tandvlees is: de PPS- score. Tijdens de jaarlijkse of halfjaarlijkse controle zal je tandarts de dieptes van de pockets (ruimtes tussen de tanden/kiezen en tandvlees) opmeten. Dit wordt gedaan met een meetinstrument, een pocketsonde. De pocketsonde bevat een schaalverdeling zodat er afgelezen kan worden hoeveel millimeter de sonde onder het tandvlees kan komen. De pocketdieptes zijn in een gezonde situatie niet dieper dan 3 mm en gaan niet bloeden tijdens het meten. Door de pockets op te meten kan de tandarts de PPS (Periodieke Parodontale Screening) vastleggen.

Ons eten en drinken bevat suikers en andere koolhydraten. Samen met de bacteriën en het speeksel in je mond vormen ze tandplak. Tandplak is een zacht, kleverig laagje wat zich gedurende de dag op de tanden en kiezen afzet. De bacteriën in tandplak produceren allerlei (gif)stoffen die je tandvlees irriteren en tandvleesontsteking kunnen veroorzaken. Zo’n tandvleesontsteking heet gingivitis. Wordt een gingivitis niet opgemerkt, kan de ontsteking zich uitbreiden richting het kaakbot. Deze voortschrijdende ontsteking (waarbij het kaakbot afbreekt), heet parodontitis. Door parodontitis kan er zó veel kaakbot worden afgebroken, dat de tanden en kiezen los gaan staan en uiteindelijk uitvallen.

Ongeveer 40% van alle volwassenen lijdt aan parodontitis vaak zonder dit te weten of te merken. Zonder pijn kan er dus helaas ook van alles aan de hand zijn! Hoe eerder dit wordt geconstateerd en behandeld, hoe beter. Kom daarom bij ons langs voor een gratis tandvleescheck!